Pora na kolejną dawkę rozgrzewających przepisów, a z racji zbliżających się świąt przepis mało pracochłonny. Polecam jedzenie tego dania palcami ponieważ wprowadzi to nas w niezwykły klimat.
SKŁADNIKI: (4 PORCJE)
- 24 skrzydełka z kurczaka (myjemy i obcinamy im lotki, czyli tą najmniejszą część)
MARYNATA:
- 3 papryczki chili posiekane
- 5 cm korzenia imbiru posiekanego w kostkę
- 4 ząbki czosnku posiekane
- dwie gałązki rozmarynu
- łyżka sosu sojowego jasnego
- dwie łyżki sosu rybnego
-100 ml oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
SAŁATKA:
- dwie garście rukoli
- dwie garście roszponki
- mango pokrojone w kostkę
SOS DO SAŁATKI:
- jogurt naturalny
- cytryna sparzona
- garść liści mięty
- miód
- sól i pieprz
Składniki marynaty łączymy i wkładamy do niej skrzydełka na minimum 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, międzyczasie mieszamy sałaty i przekładamy partiami z mango. Robimy sos, siekamy miętę dodajemy ją do jogurtu, na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę z cytryny dodajemy ją do jogurtu wraz z sokiem z cytryny. Solimy pieprzymy i dodajemy miodu dla wyrównania smaków, sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Skrzydełka pieczemy ok 45 minut aż będą miękkie i rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz