czwartek, 12 czerwca 2014

SMAŻONY PSTRĄG Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM CUKROWYM

W końcu w sklepach można kupić świeży groszek, ja jestem jego wielkim fanem i żałuje że tak krótko jest dostępny. Groszek jest bardzo dobrym dodatkiem do dań, jego słodkawy smak idealnie komponuje się np. z boczkiem czy jajkiem w koszulce. Można go wykorzystać na śniadanie jak i na obiad. Groszek jest niskokaloryczny i lekkostrawny, dlatego jest idealnym dodatkiem przed zbliżającymi się wakacjami.


SKŁADNIKI:

- 4 filety z pstrąga
- 250 gram groszku cukrowego
- 1 kg młodych ziemniaków
- 150 gram masła
- cebula pokrojona w kostkę
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej np. serano, parmeńska, schwardzwaldzka
- skórka otarta z cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz


Wyrównujemy brzegi filetów z ryby, nacieramy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki myjemy i lekko szorujemy aby pozbyć się skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Międzyczasie groszek cukrowy gotujemy na parze przez ok. 3 minuty. Groszek rozdzielamy na 8 równych porcji i każdą z nich zawijamy w plaster szynki. Na 100 gramach masła szklimy lekko osoloną cebulę. Kiedy ziemniaki są miękkie odcedzamy je i mieszamy z koperkiem i cebulką, odstawiamy w cieple miejsce aby nie ostygły. Na patelni smażymy rybę zaczynając od strony skóry. Na drugiej patelni obsmażamy delikatnie groszek zawinięty w szynkę. W momencie obrócenia ryby na drugą stronę dodajemy resztę masła i ćwiartkę cytryny.
 

2 komentarze:

  1. Przydałoby mi się dziś takie smaczne danie na obiad :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń