środa, 18 grudnia 2013

ZAKWAS BURACZANY

Z okazji zbliżających się Świąt, prosty i szybki sposób na zakwas, który uczyni z waszego świątecznego barszczu niezwykłe i smakowite danie. Barszcz przygotowany z tym zakwasem w duecie z ręcznie zrobionymi uszkami zrobi furorę, dlatego zachęcam Was do jego przygotowania!!!


SKŁADNIKI:

- kilogram buraków pokrojonych w cienkie plastry
- 2 litry przegotowanej letniej wody
- kromka żytniego chleba na zakwasie (nie jest konieczna ale skraca czas kiśnięcia o połowę)

Pokrojone buraki wkładamy do garnka i zalewamy wodą a na wierzchu kładziemy kromkę chleba. Garnek przykrywamy gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.Po 4-5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Na wierzch nalać łyżeczkę oliwy i zakorkować. W chłodnym miejscu nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy. Do garnka można dodać przyprawy i czosnek, wtedy nasz zakwas będzie bardziej aromatyczny. Świetnie nadaje się również na upalne dni jako napój orzeźwiający. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz