sobota, 28 grudnia 2013

NADZIEWANA POLĘDWICZKA ZE SMAŻONYMI ZIEMNIAKAMI

Oto dość prosty i szybki przepis na pyszną i soczystą polędwiczkę. Oczywiście nadzienie może być różne od grzybowego poprzez mięsny a na warzywnym kończąc. Ten prosty przepis można wykorzystać w wielu odsłonach.


SKŁADNIKI: (2 osoby)

- jedna polędwiczka wieprzowa
- mała papryka czerwona i żółta wcześniej upieczona w piekarniku i obrana ze skórki
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 8 plastrów szynki dojrzewającej ewentualnie dobrego boczku
- 6 listków szałwii
-sól i pieprz 
- oliwa

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu i wyrównujemy na końcach. Przekrawamy ją wzdłuż do 3/4 grubości, solimy i pieprzymy następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z cebulą i ząbkiem czosnku. Do ostygniętej papryki dodajemy posiekaną szałwię, sól i pieprz. Farszem wypełniamy ciasno nacięcie w polędwiczce i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso obsmażamy na patelni ze wszystkich stron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Patelni nie myjemy zrobimy na niej sos.

SOS:

- patelnia na której opiekała się polędwiczka
- cebula posiekana w kostkę
- dwie łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku

Na patelni przesmażamy cebulę z odrobiną soli, dodajemy musztardę i smażymy wszystko przez chwilę. Wlewamy śmietankę i czekamy aż się zredukuje i zgęstnieje, na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

ZIEMNIAKI:

- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach pokrojone w dużą kostkę
- cebula pokrojona w kostkę 
- kilka igiełek rozmarynu
- masło 
- sól

Na maśle obsmażamy na złoty kolor ziemniaki z cebulą i rozmarynem, solimy na koniec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz