Nie będę się rozpisywał o tym jakie to ryby są zdrowe i dlaczego warto je jeść, bo każdy o tym wie. U mnie w domu ryby są ważnym elementem tygodniowego menu, jeśli nie w daniu głównym to na pewno na śniadanie lub kolacje muszą się znaleźć na stole. Ostatnio postanowiłem jeść więcej kasz i makaronów, zwłaszcza dlatego że ziemniaki o tej porze roku są nie dobre i nie zdrowe (trzeba je grubo obierać ponieważ zawierają pod skórką rakotwórczą solaninę).
SKŁADNIKI:
- 4 filety z ryby ze skórą
- 20 dag kaszy jęczmiennej
- pęczek botwiny
- 10 dag zielonego groszku
- 1 cebula
- 100 gram masła
- łyżeczka cukru
- 50 ml ciemnego octu winnego
- sól i pieprz
- wyszorowana cytryna
W osolonej wodzie gotujemy kaszę. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy łyżkę cukru, ocet i posiekaną botwinę. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy groszek solimy i pieprzymy do smaku. Rybę przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na gorącej patelni smażymy rybę zaczynając od strony skóry, przewracamy rybę na drugą stronę i dodajemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę.
Bardzo ładnie podana ryba, kusząco wygląda. Chociaż to pierwsze zdjęcie mnie nie przekonało.
OdpowiedzUsuńWezmę to pod uwage przy następnej publikacji, dziękuję.
Usuń