sobota, 15 czerwca 2013

SMAŻONY ŁOSOŚ Z RISOTTO Z BOBU I PIEROGI Z ŁOSOSIEM

Ryby są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz pełnowartościowego białka. Tłuszcz ryb zawiera kwasy omega-3 które chronią nasze serce np. przed zawałem, dlatego jedzmy ryby co najmniej trzy razy w tygodniu. 

SMAŻONY ŁOSOŚ Z RISOTTO Z BOBU
Do zrobienia dobrego risotto niezbędny jest dobry i aromatyczny wywar z mięsa, ryb lub warzyw.
WYWAR Z WARZYW:
- 4 szt. marchewki pokrojonej w plastry
- 2 szt pietruszki pokrojonej w plastry
- 2 cebule pokrojone na ćwiartki
- 1 seler naciowy pokrojony (może być normalny seler średniej wielkości)
- 1 cytryna wyszorowana przekrojona na pół
- bouquet garni lub pęczek tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 0,5 l. białego wytrawnego wina 
- sól
- łyżeczka pieprzu w ziarnach 
- 2 szt. anyżu w gwiazdkach
Wszystkie składniki wkładamy do garnka wlewamy wino i dolewamy wody tak by przykryła warzywa na 1 cm solimy i gotujemy przez 30 min. Wywar odstawiamy do ostygnięcia, a następnie go przecedzamy. Wywar można przygotować wcześniej rozlać do pojemników i zamrozić a w razie potrzeby wyciągnąć odpowiednią ilość. Może leżeć w zamrażalniku ok 4 miesięcy.
SKŁADNIKI:
- 3 filety z łososia po 150 gram każdy
- 250 gram ryżu do risotto
- 750 ml wywaru
- 100 gram parmezanu 
- 2 cebule
- pęczek kolendry
- 200 gram bobu 
- 15 listków bazylii
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa
Bób wkładamy do garnka zalewamy wodą solimy i gotujemy. Jak będzie miękki to hartujemy go szybko w misce z lodem i wodą żeby utrwalić kolor. Bób obieramy i miksujemy go z kolendra i odrobiną wywaru na gładką masę i odstawiamy. W garnku z grubym dnem szklimy cebulę dodajemy ryż i chwile smażymy. Jak ryż będzie szklisty to wlewamy trochę wywaru i mieszamy, czynność tą powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente. W trakcie robienia risotto smażymy łososia lekko przyprawionego solą i pieprzem. Łososia smażymy skórą do dołu na mocno rozgrzanej patelni. Żeby uzyskać chrupiącą skórkę na rybie w momencie położenia jej na patelni lekko ją dociskamy na całej długości. Jak ryż będzie al dente dodajemy do niego parmezan i pastę z bobu i kolendry mieszamy i gotowe. Na talerzu kładziemy porcję risotto na górę dajemy łososia dekorujemy posiekanymi listkami bazylii i gotowe.




PIEROGI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
CIASTO:
- 350 gram mąki
- 1 jajko
- 125 ml wody
- sól
FARSZ:
- 200 gram wędzonego łososia
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- pół cytryny
- 100 gram masła
- sól i świeżo mielony pieprz
SOS:
- mały naturalny jogurt
- 100 gram białego tłustego sera
- pól cytryny
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostką ziemniaki smażymy chwilę wszystko razem i odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy drobno i dodajemy razem z tymiankiem i koperkiem do zimnych ziemniaków. Wciskamy cytrynę, dodajemy sól i pieprz następnie mieszamy wszystko razem. Farsz wstawiamy do lodówki żeby smaki się połączyły. Wszystkie składniki na sos łączymy razem i miksujemy na gładki sos. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka, kładziemy farsz i kleimy pierogi które następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Układamy pierogi razem z sosem na talerzu i obiad mamy gotowy.
 

2 komentarze:

  1. interesują mnie wszystkie przepisy dotyczące przygotowania dań właśnie z ryb, lubie nowości,a u Ciebie znalazłam coś ciekawego.Dzięki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję że będzie smakowało pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń