poniedziałek, 16 czerwca 2014

DOMOWY DROBIOWY KEBAB

Kto z nas niema nieraz ochoty na tzw. „świńskie żarcie”. Po co kupować te fast foody o których nie mamy bladego pojęcia i nie wiemy co jest w środku, kiedy każdy z nas może przygotować sobie w domu zdrową wersję takiego dania, według własnych upodobań i smaków. Kebab to danie kuchni arabskiej, bogatej w różnorodność przypraw dodawanych do potraw, które nadają im niepowtarzalny smak. To co możemy kupić u nas w barach szybkiej obsługi, nawet nie stało obok prawdziwego kebaba. Dzisiaj moja wariacja na ten temat.


SKŁADNIKI:

- 3 duże udka z kurczaka lub dla wersji mniej kalorycznej piersi z kurczaka
- 6 płatów tortilli 
- wymieszana w skali 1:1 sałata rukola z sałatą lodową
- dwie cebule pokrojone w talarki
- dwa pomidory pokrojone w plastry
 - kilka oliwek

MARYNATA DO MIĘSA:

- łyżeczka kolendry w proszku
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka kurkumy
- 3 ząbki czosnku otarte
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- sól i pieprz
- 50 ml oliwy

Wszystkie składniki marynaty połączyć na jednolitą masę, powinna być dobrze doprawiona. Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na minimum pół godziny, następnie upiec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Jeśli używacie filetu, pokrójcie go w plastry, zaprawcie marynatą i odstawcie na pół godziny. Następnie, albo je obsmażcie na patelni, albo nabijcie na szpadki i grillujcie. Z udek, oddzielcie mięso od kości i trzymajcie w piekarniku, nagrzanym do 80°C aby było ciepłe.

SOS:

- jogurt naturalny 500 ml 
- 2 ząbki czosnku otarte
- dwie papryczki chilli drobno pokrojone
- 3 łyżki mięty posiekanej
- sok i skórka z cytryny
- cukier, sól i pieprz

Wszystkie składniki sosu łączymy razem, doprawiamy do smaku. Powinien być dobrze doprawiony i rześki.

Na patelni lekko podgrzewamy tortille, po 10 sekund z każdej strony wystarczy, smarujemy sosem, układamy sałatę, pomidory ,cebulę oliwki, mięso i ciasno zwijamy. Uważajcie żeby nie położyć za dużo składników, bo będzie problem ze zwinięciem placka. Do kebaba podajemy w osobnej miseczce sos.

4 komentarze:

  1. Kuszący przepis. Oj, kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, coś dla mnie!
    Jeśli Ci mogę radzić to wyłącz sobie weryfikację obrazkową w komentarzach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco polecam, a z porady już skorzystałem, Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń