Kto z nas niema nieraz ochoty na tzw. „świńskie żarcie”. Po co kupować te fast foody o których nie mamy bladego pojęcia i nie wiemy co jest w środku, kiedy każdy z nas może przygotować sobie w domu zdrową wersję takiego dania, według własnych upodobań i smaków. Kebab to danie kuchni arabskiej, bogatej w różnorodność przypraw dodawanych do potraw, które nadają im niepowtarzalny smak. To co możemy kupić u nas w barach szybkiej obsługi, nawet nie stało obok prawdziwego kebaba. Dzisiaj moja wariacja na ten temat.
SKŁADNIKI:
- 3 duże udka z kurczaka lub dla wersji mniej kalorycznej piersi z kurczaka
- 6 płatów tortilli
- wymieszana w skali 1:1 sałata rukola z sałatą lodową
- dwie cebule pokrojone w talarki
- dwa pomidory pokrojone w plastry
- kilka oliwek
MARYNATA DO MIĘSA:
- łyżeczka kolendry w proszku
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka kurkumy
- 3 ząbki czosnku otarte
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 50 ml oliwy
Wszystkie składniki marynaty połączyć na jednolitą masę, powinna być dobrze doprawiona. Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na minimum pół godziny, następnie upiec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Jeśli używacie filetu, pokrójcie go w plastry, zaprawcie marynatą i odstawcie na pół godziny. Następnie, albo je obsmażcie na patelni, albo nabijcie na szpadki i grillujcie. Z udek, oddzielcie mięso od kości i trzymajcie w piekarniku, nagrzanym do 80°C aby było ciepłe.
SOS:
- jogurt naturalny 500 ml
- 2 ząbki czosnku otarte
- dwie papryczki chilli drobno pokrojone
- 3 łyżki mięty posiekanej
- sok i skórka z cytryny
- cukier, sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy razem, doprawiamy do smaku. Powinien być dobrze doprawiony i rześki.
Na patelni lekko podgrzewamy tortille, po 10 sekund z każdej strony wystarczy, smarujemy sosem, układamy sałatę, pomidory ,cebulę oliwki, mięso i ciasno zwijamy. Uważajcie żeby nie położyć za dużo składników, bo będzie problem ze zwinięciem placka. Do kebaba podajemy w osobnej miseczce sos.
Kuszący przepis. Oj, kuszący...
OdpowiedzUsuńWow, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńJeśli Ci mogę radzić to wyłącz sobie weryfikację obrazkową w komentarzach:)
Gorąco polecam, a z porady już skorzystałem, Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń