wtorek, 1 kwietnia 2014

NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM

Za oknami coraz bardziej kolorowo, pomyślałem że dobrze by było przenieść to na talerz. Smaczne i delikatne naleśniki to idealny obiad na wiosenne dni. Efektowne i kolorowe podanie, nadaje im odrobinę wykwintnego wymiaru. 

SKŁADNIKI:

- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- sól
- masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz

Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodać żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli i rozmieszać tak by nie było gródek. Odstawić na 30 minut. Ubić sztywną piane z białek i dodać ją do ciasta, delikatnie mieszając. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. 

SER:
- 20 dag twarogu
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z cytryny
- szczypta cynamonu

Twaróg utrzeć ze wszystkimi składnikami na gładką masę.

SOS TRUSKAWKOWY:

- 50 dag truskawek
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 50 ml kompotu truskawkowego ewentualnie mleka

Truskawki miksujemy z dżemem i kompotem na gładki sos.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera i polewamy sosem. Jeśli chcemy aby nasze naleśniki były ciepłe to odsmażamy je na maśle. Do dekoracji można użyć świeżych owoców.



4 komentarze:

  1. E feliz primavera para vocês do hemisfério norte com esta bela culinária frutada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie podane te naleśniki. Bardzo lubię, często robię. Ale teraz, kiedy są takie gotowe, to chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pies na naleśniki....przepis biorę. Ciekawy sposób na ciasto,zobaczę jak bedzie mi szło.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń