Za oknami coraz zimniej, a więc czas na coś rozgrzewającego. Wołowina duszona jest świetnym daniem na zimowe wieczory, a do tego mało pracochłonna, dodane do niej korzenne przyprawy świetnie nas rozgrzeją i poprawią samopoczucie.
SKŁADNIKI: (4 PORCJE)
- 850 gram wołowiny (w moim przypadku była to łopatka)
- butelka czerwonego wina
- 500 ml bulionu mięsnego
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1 pietruszka pokrojona w plastry
- 6 łodyg selera naciowego pokrojonego
- 2 cebule grubo siekane
- 4 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki
- 2 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
- laska kory cynamonu
- dwie gwiazdki anyżu
- sól i świeżo mielony pieprz
- liść i ziele angielskie
- dwie chili w całości
- łyżka koncentratu pomidorowego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz