wtorek, 18 lutego 2014

GALANTYNA Z KURCZAKA NA CIEPŁO

Tym razem proponuję drób, który jest u nas łatwo dostępny i przede wszystkim niedrogi. W dodatku jest prosty i szybki w przygotowaniu a można z niego wyczarować cuda.

SKŁADNIKI:  (4 porcje)

- cały kurczak
- cytryna wyparzona i wyszorowana
- masło 
- tymianek
- sól i pieprz

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę luzujemy z kości i chrząstek. Połówki kurczaka kładziemy na desce skórą do dołu i lekko rozklepujemy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy każdą porcję, dodajemy listki tymianku, kilka płatków masła i otartą skórkę z cytryny. Zwijamy mięso w roladę, kładziemy na folię spożywczą i robimy coś w rodzaju ­­„cukierka”, którego zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa). Galantynę gotujemy 25 minut na wolnym ogniu. Po wyciągnięciu zostawiamy ją na 10 minut w foli. Następnie kroimy mięso w plastry i obsmażamy.

BURAKI GLAZUROWANE

- 4 średnie ugotowane buraki
- 30 gram cukru (ok dwie łyżki)
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 gram masła
- sól i pieprz

Buraki kroimy w kostkę dość sporą. Na patelni robimy karmel z cukru, wrzucamy buraki, dodajemy masło i ocet. Redukujemy wszystko, solimy i pieprzymy do smaku.

KASZA

- 20 dag kaszy
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- 20 dag boczku pokrojonego w kostkę
- 10 dag masła

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy boczek z cebulą, który łączymy z ugotowaną kaszą,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz