piątek, 2 sierpnia 2013

CHILI CON CARNE

Wiem że pogoda teraz nie sprzyja temu aby jeść pikantne potrawy, ale na jesienne czy zimowe wieczory będzie w sam raz:D zawsze można podać CHILI na kolację by podgrzać troszkę atmosferę:D

SKŁADNIKI:

- 500 gram wołowiny (najlepiej świeżo mielona)
- 200 gram czerwonej fasoli opłukanej z zalewy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 100 ml bulionu lub wody
- puszka pomidorów z puszki (najlepiej posiekane) 
- 2 szt świeżej ostrej papryczki pokrojonej 
- pól małej łyżeczki papryki wędzonej w proszku ( jeśli chcecie by chili było łagodniejsze to zrezygnujcie z jednego ostrego składnika)
- łyżeczka kuminu mielonego
- łyżeczka oregano suszonego
- sos sojowy
- sól i świeżo mielony pieprz (opcjonalnie cukier)
- oliwa

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule, czosnek i ostrą papryczkę chili (nie zrumienić). Dodać kumin i smażyć 1 minutę często mieszając, stopniowo dodawać wołowinę i mieszać aż mięso się zrumieni. Kiedy mięso nam się opiecze dodajemy do niego kilka kropel sosu sojowego i wędzoną paprykę smażymy wszystko przez chwilę. Następnie mięso podlewamy bulionem i dodajemy oregano. Za pomocą drewnianej łyżki wszystko co przywarło do dna i boków rondla zeskrobujemy (jeśli rondel jest pokryty teflonem to go zostawiamy:P). Wlewamy pomidory razem z zalewą i dusimy wszystko około 20 minut. Dodajemy czerwona paprykę i dusimy chwilę aż sos będzie robił się gesty. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą pieprzem i ewentualnie cukrem, dodajemy fasolę i dusimy 5 minut. Chili podajemy z ryżem albo  zawijamy w tortille, możemy również nakładać je na chipsy z tortilli. Dla złagodzenia ostrości możemy zrobić na wierzchu kleks z jogurtu naturalnego:D

4 komentarze:

  1. Super. Te składniki mi bardzo pasują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jesień nastała, więc myślę, że niedługo spróbuję takiej potrawy. Pięknie wygląda :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń