Łupacz jest znakomitą rybą morską delikatną i lekko słodkawą w smaku, trochę przypominającą dorsza. Ja osobiście jestem zwolennikiem właśnie ryb morskich ze względu na ich smak, więc jak pojawi się jakiś nowy gatunek w dodatku nie mrożony to od razu mam ochotę coś wykombinować:D
SKŁADNIKI: (4 osoby)
- 4 filety z łupacza (moje były bez skóry)
- 300 gram podgrzybków pokrojonych w paski
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- 400 gram kaszy kuskus
- 150 gram świeżego szpinaku (zblanszowanego)
- 50 gram masła
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól i świeżo mielony pieprz
Rybę przyprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Grzyby blanszujemy we wrzątku. Na patelni podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy grzyby i dusimy ok 15 minut. Kaszę kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem. Na rozgrzanej oliwie smażymy Łupacza, jak go odwrócimy na drugą stronę to wierzch przyprawiamy gałką i kładziemy na niego szpinak. Wszystko wykładamy na talerz i mamy szybki obiad:D
no proszę :) teraz będę mógł zrobić danie bo nazbierałem podgrzybków :)
OdpowiedzUsuńszczęściarz z Ciebie ja muszę kupować:D
Usuń