czwartek, 14 listopada 2013

ROLOWANY SCHAB Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Po małej nieobecności, spowodowanej brakiem czasu a nie brakiem pomysłów, postanowiłem zaproponować mięso które zna wielu polaków. Dobrze znany i lubiany przez nas schab można podać nie tylko w formie kotleta lecz jako bardziej wykwintne danie, zapraszam do spróbowania tego przepisu.

SKŁADNIKI: (ok 6 osób)

- 1,2 kg schabu w całości bez kości
- 30 gram boczku parzonego pokrojonego w kostkę (może być duża)
- 1 duży por pokrojony w pół plastry
- ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- majeranek
- średnia cebula pokrojona w kostkę
- dwie marchewki pokrojone w dużą kostkę
- cukinia pokrojona w dużą kostkę
- papryka pokrojona w dużą kostkę
- 5 szalotek obranych i przekrojonych na pół
- oliwa z oliwek
- garść natki pietruszki
- 50 ml śmietanki 30%
Marchewkę gotujemy na parze na pół twardo. Schab czyścimy z błoń, myjemy go i rozkrawamy na duży prostokątny płat. Rozbijamy schab tłuczkiem, nożem wyrównujemy boki obcinając skrawki mięsa (zostawiamy je będą potrzebne). Płat mięsa dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy, dodajemy pora i smażymy chwilę razem, W malakserze miksujemy skrawki mięsa, ząbek czosnku, natkę pietruszki i podsmażony boczek z porem. Przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na mięsie i ciasno zwijamy, roladę solimy i pieprzymy dokładnie. Na oliwi podsmażamy warzywa, każde z osobna doprawiając solą i pieprzem (ważne by nie myć patelni pomiędzy smażeniami). Wszystkie warzywa umieszczamy razem w naczyniu do zapiekania, zawijamy je folią aluminiową (warzywa należy wymieszać dokładnie). Na tej samej (nie mytej) patelni podsmażamy dokładnie roladę z każdej ze stron. Pod koniec obsmażanie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, roladę przekładamy do naczynia w którym będzie się piekła. Cebulę smażymy krótko i dolewamy około szklanki wody, zeskrobujemy wszystko z patelnie i podlewamy roladę. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut. Po upływie czasu zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy ją jeszcze 20-30 minut. Jeżeli płyn nam odparuje to podlewamy mięso gorącą wodą (około 150 ml wystarczy) Na ostatnie 15 minut wkładamy warzywa do piekarnika. Mięso wyciągamy i zostawiamy zawinięte folią na 10 minut, w tym czasie robimy sos. Płyn z pieczenia mięsa zlewamy do małego rondelka, brzegi do których przykleił się tłuszcz z pieczenia czyścimy mała ilością wody i drewnianą łyżka i dodajemy do sosu z pieczenia. Wlewamy ok 50 ml śmietanki, miksujemy i podgrzewamy.

6 komentarzy:

  1. gdzie się można wbić na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe u mnie tak smakowało że już dawno się skończyło ale postaram się powtórzyć w najbliższym czasie więc zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo...to coś dla mojej rodzinki...musze to zrobić...dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam to dla Grekow bardzo im smakowalo ,serdeczne dzieki na pewno sproboje takze innych Pana przepisow z uszanowaniem.

    OdpowiedzUsuń