sobota, 29 czerwca 2013

CURRY

Z racji tego że początek lata nie rozpieszcza nas zbytnio wysokimi temperaturami postanowiłem dodać coś na rozgrzewkę. Możliwe że nie każdemu przypadną do gustu te smaki ale na pewno troszkę was rozgrzeją:D

CURRY Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
-250 gram ryżu basmanti
-500 gram podudzi z kurczaka bez tłuszczu, skóry, kości
- dwie cebule
- dwie papryczki peperoni
- 5 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 60 gram masła
- dwie puszki pomidorów pokrojonych
GARAM MASALA
- 2 łyżki kuminu w całości(nie kminku)
- laska cynamonu
- 5 goździków
- mała łyżka kardamonu w ziarnach
- 2 łyżki kolendry w ziarnach
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka kurkumy
- łyżka gorczycy w ziarnach
- gałka muszkatołowa mała łyżka

Składniki garam masala prażymy na patelni (oprócz kurkumy i gałki muszkatołowej) każdy oddzielnie, następnie przekładamy je do moździerza i ucieramy na proszek. Imbir, obraną cebule, peperoni i czosnek wkładamy do malaksera i miksujemy. Do składników w malakserze dodajemy garam masala kurkumę i gałkę muszkatołową i miksujemy razem. Wstawiamy wodę na ryż. W rondlu z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy pastę z malaksera najpierw połowę i krótko przesmażamy, wlewamy pomidory i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Curry gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze pasty ( można je lekko posolić i posłodzić). Podajemy z ryżem, dla złagodzenia curry możemy na wierzch dać trochę jogurtu naturalnego. SMACZNEGO!!

1 komentarz:

  1. Paweł - mocno rozgrzewająca potrawa która teraz na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń