CURRY Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
-250 gram ryżu basmanti
-500 gram podudzi z kurczaka bez tłuszczu, skóry, kości
- dwie cebule
- dwie papryczki peperoni
- 5 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 60 gram masła
- dwie puszki pomidorów pokrojonych
GARAM MASALA
- 2 łyżki kuminu w całości(nie kminku)
- laska cynamonu
- 5 goździków
- mała łyżka kardamonu w ziarnach
- 2 łyżki kolendry w ziarnach
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka kurkumy
- łyżka gorczycy w ziarnach
- gałka muszkatołowa mała łyżka
Składniki garam masala prażymy na patelni (oprócz kurkumy i gałki muszkatołowej) każdy oddzielnie, następnie przekładamy je do moździerza i ucieramy na proszek. Imbir, obraną cebule, peperoni i czosnek wkładamy do malaksera i miksujemy. Do składników w malakserze dodajemy garam masala kurkumę i gałkę muszkatołową i miksujemy razem. Wstawiamy wodę na ryż. W rondlu z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy pastę z malaksera najpierw połowę i krótko przesmażamy, wlewamy pomidory i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Curry gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze pasty ( można je lekko posolić i posłodzić). Podajemy z ryżem, dla złagodzenia curry możemy na wierzch dać trochę jogurtu naturalnego. SMACZNEGO!!
Paweł - mocno rozgrzewająca potrawa która teraz na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuń