Jeśli ktoś z was planuje dietę to niech się skonsultuje z dietetykiem ponieważ każda dieta jest ustalana indywidualnie do każdego z nas, nie można od tak sobie skopiować czyjąś dietę z internetu ponieważ skutki moga być grożne dla zdrowia. Mała rada dla tych którzy nie chcą przytyć poprostu nie przekraczajcie dziennej dawki spożycia kalorii a oto tabela;
Dzieci 1-3 lat | 1300 |
Dzieci 4-6 lat | 1700 |
Dzieci 7-9 lat | 2100 |
Chłopcy 10-12 lat | 2600 |
Dziewczęta 10-12 lat | 2300 |
Młodzież męska 13-15 lat | 3000-3300 |
Młodzież męska 16-20 lat | 3200-3700 |
Młodzież żeńska 13-15 lat | 2600-2800 |
Młodzież żeńska 16-20 lat | 2500-2700 |
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka | 2400-2600 |
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana | 2800-3200 |
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka | 3500-4000 |
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka | 4000-4500 |
Kobiety 21-59 lat praca lekka | 2100-2300 |
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana | 2400-2800 |
Kobiety 21-59 lat praca ciężka | 2900-3200 |
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) | 2800 |
Kobiety karmiące | 3400 |
Mężczyźni 65-75 lat | 2300 |
Mężczyźni powyżej 75 lat | 2100 |
Kobiety 60-75 lat | 2200 |
Kobiety powyżej 75 lat | 2000 |
GRILOWANA PIERŚ Z KURCZAKA
MARYNATA;
- dowolna część kurczaka udko,skrzydła,pierś
- pół łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie wędzonej)
- 20ml oliwy
- lyżeczka sosu rybnego
- łyżeczka sosu sojowego
- 6 kropli sosu Worcestershire
- ząbek czosnku
- świeżo grubo mielony pieprz
- dwie łyżki tymianku świeżego (może być suszony ale trzeba go wcześniej rozetrzeć w dłoniach lub moździerzu by wydobyć aromat)
DOBRZE NACIERAMY MIĘSO I ZOSTAWIAMY NA PÓŁ GODZINY PRZY WIĘKSZEJ ILOŚCI MIĘSA PODWOIĆ SKŁADNIKI, ILOŚĆ SKŁADNIKÓW PODANA JEST NA PODWÓJNĄ PIERŚ
Wyjąć mięso z marynaty i grilować na patelni po ok 8 minut z każdej strony (czas grilowania może być różny w zależności od grubości filetu, czy mięso jest już dobre można sprawdzić naciskając je w najgrubszym miejscu powinno być delikatnie miękkie i elastyczne) jeśli nie macie odpowiedniej patelni można użyć zwykłej i niewielkiej ilości tłuszczu. W przypadku zastosowania innego mięsa niż filet należy obsmażyć mięso na patelni i dopiec w piekarniku:D
EFEKT KOŃCOWY
mmm smacznie bardzo tutaj
OdpowiedzUsuń