czwartek, 6 czerwca 2013

NA DOBRY POCZĄTEK

Nazywam się Paweł poczułem chęć założenia bloga żeby podzielić się z wami moimi doświadczeniami już zdobytymi i tymi które zdobędę. Będę kreował kuchnie przede wszystkim bez sztucznych wzmacniaczy smaku takich jak maggi vegeta itp gotowe świństwa. Usłyszałem kiedyś takie fajne zdanie " co nie dasz kucharzowi oddasz lekarzowi' wyciągałem z tego pewne wnioski i zauważyłem że to co tańsze z pozoru nie zawsze takie jest, ale o tym kiedy indziej. Z racji tego że jestem na małej diecie to dzisiaj coś lekkiego:P i jeszcze pare słów o diecie;
Jeśli ktoś z was planuje dietę to niech się skonsultuje z dietetykiem ponieważ każda dieta jest ustalana indywidualnie do każdego z nas, nie można od tak sobie skopiować czyjąś dietę z internetu ponieważ skutki moga być grożne dla zdrowia. Mała rada dla tych którzy nie chcą przytyć poprostu nie przekraczajcie dziennej dawki spożycia kalorii a oto tabela;



Dzieci 1-3 lat1300
Dzieci 4-6 lat1700
Dzieci 7-9 lat2100
Chłopcy 10-12 lat2600
Dziewczęta 10-12 lat2300
Młodzież męska 13-15 lat3000-3300
Młodzież męska 16-20 lat3200-3700
Młodzież żeńska 13-15 lat2600-2800
Młodzież żeńska 16-20 lat2500-2700
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka2400-2600
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana2800-3200
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka3500-4000
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka4000-4500
Kobiety 21-59 lat praca lekka2100-2300
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana2400-2800
Kobiety 21-59 lat praca ciężka2900-3200
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)2800
Kobiety karmiące3400
Mężczyźni 65-75 lat2300
Mężczyźni powyżej 75 lat2100
Kobiety 60-75 lat2200
Kobiety powyżej 75 lat

2000

GRILOWANA PIERŚ Z KURCZAKA

MARYNATA;
- dowolna część kurczaka udko,skrzydła,pierś
- pół łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie wędzonej)
- 20ml oliwy
- lyżeczka sosu rybnego
- łyżeczka sosu sojowego
- 6 kropli sosu Worcestershire
- ząbek czosnku 
- świeżo grubo mielony pieprz 
- dwie łyżki tymianku świeżego (może być suszony ale trzeba go wcześniej rozetrzeć w dłoniach lub moździerzu by wydobyć aromat)
DOBRZE NACIERAMY MIĘSO I ZOSTAWIAMY NA PÓŁ GODZINY PRZY WIĘKSZEJ ILOŚCI MIĘSA PODWOIĆ SKŁADNIKI, ILOŚĆ SKŁADNIKÓW PODANA JEST NA PODWÓJNĄ PIERŚ

Wyjąć mięso z marynaty i grilować na patelni po ok 8 minut z każdej strony (czas grilowania może być różny w zależności od grubości filetu, czy mięso jest już dobre można sprawdzić naciskając je w najgrubszym miejscu powinno być delikatnie miękkie i elastyczne) jeśli nie macie odpowiedniej patelni można użyć zwykłej i niewielkiej ilości tłuszczu. W przypadku zastosowania innego mięsa niż filet należy obsmażyć mięso na patelni i dopiec w piekarniku:D












EFEKT KOŃCOWY

1 komentarz: