Robiąc zakupy zwróćcie uwagę na kilka rzeczy takich jak np: data ważności ( wiele osób o tym zapomina a np w małych sklepach istnieje duże prawdopodobieństwo kupna rzeczy po terminie ) kraj pochodzenia ( powinniśmy kupować rzeczy polskich konsumentów aby ich wspierać bo Ci nie zawsze mają szanse wygrać z dużymi koncernami) w przypadku ryb należy sprawdzić to czy są hodowlane czy może z połowów ( oczywiście te drugie są o wiele lepsze i zdrowsze)
RYBY:Jakość i świeżość ryb sprawdzamy tak;
- jeśli nie mamy szansy sami zobaczyć to poprosić sprzedawce o pokazanie skrzeli powinny być w odcieniu czerwieni lub różu
- oczy nie mogą być mętne i zapadnięte
- naciskając na skórę lekko palcem powinna wrócić do pierwotnego kształtu
- i oczywiście zapach powinien być neutralny
WARZYWA:
Kupując warzywa wybierajmy te mniejsze mniej ''błyszczące" najlepiej gruntowe czyli hodowane na świeżym powietrzu, o ile to możliwe kupujmy owoce i warzywa bezpośrednio od rolników lub na małych straganach, targowiskach.
MIĘSO:
Mięso starajmy się kupować o ile to możliwe na bieżąco w mniejszych ilościach nie mroźmy go tylko przechowujmy w lodówce, większe kawałki starajmy się spożyć do 3 dni a mniejsze tego samego dnia, kupujmy mięso tylko z pewnych żródeł.
WĘDLINY:
Kupując wędliny zwróćcie uwagę na ich wygląd najlepiej jest kupować wędliny wędzone nie pakowane próżniowo, wędliny przechowuje się albo w pergaminie albo w pojemniku próżniowym. Zwróćmy uwagę na cenę dobra wędlina powinna kosztować od ok 25 zł/kg dobra kiełbasa od ok 20zł/kg (jeśli kg mięsa mieszanego wp/wł kosztuje ok 15zł to jak kiełbasa z takiego mięsa może kosztować np 13zł). Zauważyłem również że jeśli kupimy taką samą ilośc wędliny droższej i tyle samo o wiele tańszej to tej droższej jest o ok 1/3 więcej. Wytłumaczenie jest proste ta tańsza jest napompowana saletra itp składnikami przez co ma więcej wody w sobie i chemii oczywiście.
SERY:
Dobry ser dojrzewający ( gouda, ementaler itp) kosztuje od 35zł/kg tańsze odpowiedniki mają w sobie domieszkę tłuszczów roślinnych a ser w całości składa się z tłuszczu zwierzęcego. Najtańsze "sery" są produktami seropodobnymi i zawierają śladowe ilości mleka bądź niema go w nich wcale. Głównymi składnikami jakie powinny wchodzić w skład sera są: mleko, sól, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka (dopuszczalny jest tez naturalny barwnik taki jak np annatto który odpowiada za intensywniejszy kolor i nie jest szkodliwy dla zdrowia)
KONSERWY:
Potrawy w puszkach, słoikach lub plastikowych pojemnikach ich główną zaletą jest to że mają długi okres przydatności do spożycia. Ogólnie ciężko jest znaleźć na rynku konserwy mięsne lub rybne które nie zawierają w swoim składzie substancji chemicznych pochodzenia nie naturalnego. Pamiętajcie by po otwarciu puszki zawartość przełożyć do neutralnego pojemnika ponieważ zawartość puszki przeniknie smakiem metalu.
PRZYPRAWY:
Jeśli chodzi o przyprawy to kupujcie tylko suszone zioła, sól, pieprz itp. Unikajcie gotowych mieszanek przypraw (przyprawa do kurczaka, ryb wieprzowiny, bigosu itd) które zawierają między innymi glutaminiany i regulatory kwasowości. Są teraz na rynku dostępne mieszanki przypraw bez tych wzmacniaczy ale nie polecam ich ponieważ i tak zawierają ogromne ilości soli. Dla przykładu zróbcie dla porównania dwa takie same kotlety w panierce niech będą drobiowe jeden przyprawcie mieszanką przypraw a drugi posypcie solą i grubo świeżo mielonym pieprzem (jak nie macie młynka lub moździerza można pieprz włożyć do woreczka i potłuc go wałkiem. Ważne jest też żeby i jajko i panierka też były przyprawione solą i pieprzem). Tych którzy sprawdzą prosił bym o komentarz z opinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz