sobota, 20 lipca 2013

INDYK NA KANAPKI I NIE TYLKO!!

Jeśli znudziły się Wam "sklepowe" wędliny to dla odmiany proponuję pysznego indyka który urozmaici codzienne śniadanie. Ten przepis można również wykorzystać np. jako przystawkę albo zimną płytę na imprezie, a więc zaczynamy:D

INDYK PIECZONY Z NADZIENIEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW

SKŁADNIKI:

- 700 gram filetu z indyka
- 12 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 50 gram masła
- garść świeżej pietruszki posiekanej
- garść liści bazylii posiekanych
- trzy małe gałązki lubczyku ogrodowego (jeśli byłby ze sklepu z doniczki to połowę zawartości albo pól małej łyżeczki suszonego)
- sól i świeżo mielony pieprz

Czosnek wraz z pietruszką wkładamy do malaksera i chwile miksujemy, dodajemy lubczyk i pomidory i powtarzamy czynność. Do w/w składników dodajemy cebulę i krótko miksujemy tak by cebula była w małych kawałkach. Uzyskane nadzienie przekładamy do miski dodajemy bazylie, sół i świeżo mielony pieprz. Wszystkie składniki razem mieszamy odstawiamy do połączenia się smaków. Filet z indyka myjemy dokładnie i usuwamy zbędny tłuszcz i błony. Przekrawamy go na pól ale pamiętajmy żeby z jednej strony był połączony z drugą połową. Rozbijamy indyka na grubość ok 0,5mm solimy go i pieprzymy. Na mięso wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równo. Połowę masła kroimy w płatki i układamy na nadzieniu, zwijamy ciasno w roladę. Indyka znowu solimy i pieprzymy układamy na górze resztę masła pokrojonego w płatki i zawijamy ciasno w folię aluminiową ("sreberko" :D). Indyka pieczemy około 25 minut w 200*C i zostawiamy w nagrzanym piekarniku do ostygnięcia. 

RADY:
- jeśli nie posiadacie malaksera to składniki można drobno pokroić i dodać żółtko jaja żeby składniki były spójne po upieczeniu
- mięso kroimy po wystygnięciu inaczej soki wypłyną i mięso będzie suche
- dla wzmocnienia smaku możemy dodać łyżeczkę sosu rybnego do nadzienia
- zamiast dodawać masło na wierzch rolady możemy ją zawinąć w szynkę dojrzewającą co wzbogaci smak rolady



1 komentarz:

  1. czyli coś dla mnie bo faktycznie sklepowe wędliny znudziły mi się i to bardzo bo każda smakuje tak samo :(

    OdpowiedzUsuń