Każdy z nas miał przyjemność chociaż raz w życiu spróbować pizzy a kto z nas nie chciał zrobić sobie ją samemu w domu? Pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu a rozmaite dodatki do niej mogą sprawić że będzie wykwintnym daniem którym zachwycisz rodzinę lub gości a więc zaczynamy.
CIASTO:
- 1 kilogram mąki
- 40 gram drożdży
- 400 ml letniej wody
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżka oliwy
SKŁADNIKI:
- 400 gram pieczarek
- 200 gram szynki
- 0,5 kg sera mozarella
- szczypiorek
- papryka
SOS:
- puszka pomidorów
- dwie cebule
- dwa ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- garść listków bazylii
-oliwa
Z drożdży części mąki, wody, soli, cukru i oliwy przygotowujemy rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany, nakrywamy bawełnianą ścierką i zostawiamy by podwoił swoją objętość. W rondlu podgrzewamy oliwę na której szklimy cebulą i czosnek, dodajemy pomidory i smażymy do momentu aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wrzucamy oliwki i chwile dusimy, sos miksujemy na gładkie puree i dodajemy posiekane listki bazylii. Do rozczynu dodajemy resztę mąki (najlepiej stopniowo aby ciasto nie było za twarde) i wyrabiamy gładkie miękkie ciasto (jakby ciasto było za rzadkie zwiększyć ilość mąki). Z ciasta formujemy 8 małych kulek (średnicy brzoskwiń) nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok pół godziny)
Włączamy piekarnik temperaturę ustawiamy na maksa, pieczarki przesmażamy aby pozbyć się wody a ser trzemy na tarce. Każdą porcję ciasta rozgniatamy dłońmi na pożądaną wielkość i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem smarujemy sosem kładziemy ser i pozostałe składniki zostawiamy na ok 15minut. Pizze wkładamy do piekarnika i pieczemy na środkowej półce ok 7-10 minut aż spód się zrumieni. Upieczoną pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz