czwartek, 20 czerwca 2013

DRÓB

Kto z nas nie lubi drobiu? jest szybki i tani w przygotowaniu, zawiera dużo potrzebnego białka a także jest niskokaloryczny. Kurczaka czy indyka możemy jeść bez obaw że przybędzie Nam tu i tam. Wybierając drób zwróćmy szczególną uwagę na kolor skóry, powinien być koloru białego przechodzącego w ecru, natomiast kolor piersi powinien być w odcieniu jasnego różu. Zapach powinien być obojętny. 
FILET Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SZYNCE DOJRZEWAJĄCEJ
  SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 12 plastrów szynki dojrzewającej ( parmeńska, schwardzwaldzka, serano...)
- 4 garstki świeżego szpinaku
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 duża soczysta pomarańcza
- 1 cytryna
- 10 dużych listków bazylii
- 300 gram kaszy ( jaką lubicie)
- 2 duże cebule
- 100 gram masła
- sól i świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa 
- mała łyżeczka cukru

Filety myjemy i rozkrawamy wzdłuż na pół, bierzemy tłuczek i rozklepujemy je równo. Każdy rozbity filet solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową. Na wierzchu kładziemy porcję szpinaku i zwijamy ciasno w roladkę. Na desce rozkładamy trzy plastry szynki jeden obok drugiego tak by lekko na siebie nachodziły. Kładziemy roladkę z kurczaka i zwijamy wszystko w szynkę. Na tarce trzemy marchewki dodajemy pokrojone w cząstki filety z pomarańczy ( cząstki pomarańczy bez tej błonki ) wciskamy sok z cytryny dodajemy cukier, sól, pieprz i pokrojone listki bazylii mieszamy i odstawiamy do lodówki. W dużym garnku gotujemy kaszę. Na rozgrzanej patelni smażymy roladki z wszystkich stron, jak się już usmażą nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tą samą patelnie co smażyły się roladki do tłuszczu po smażeniu dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Usmażoną cebulę mieszamy razem z ugotowaną kaszą przyprawiamy i mieszamy wszystko razem. Wykładamy wszystkie składniki na talerze i SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz