Wiosna w pełni, na straganach coraz to więcej nowalijek, które swą świeżością i intensywnością kolorów zachęcają do ich zjedzenia. Pamiętajcie aby poddawać nowalijki jak najkrótszej obróbce termicznej ponieważ tracą witaminy, starajmy się ich również nie obierać, wystarczy je dobrze wymyć. Postanowiłem wykorzystać jedną z nich, mianowicie młoda kapustę która teraz ma delikatny słodki smak.
SKŁADNIKI:
- 4 filety z kurczaka
- główka młodej kapusty posiekana
- cebula pokrojona w kostkę
- dwa pomidory pokrojone w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- pół kostki masła
- łyżka octu
- łyżeczka cukru
- łyżka posiekanego tymianku
- posiekany pęczek koperku
- cytryna
- sól i pieprz
Filety myjemy i marynujemy w tymianku, soli, pieprzu i soku z cytryny. W wysokim garnku podduszamy na maśle cebulę i czosnek z dodatkiem soli. Dodajemy posiekane pomidory, ocet i cukier dusimy chwilę. Do środka wkładamy porcjami kapustę i intensywnie mieszamy tak aby zwiędła (pamiętajmy że kapusta ma się tylko lekko zblanszować i pozostać chrupka). Dodajemy koperek, doprawiamy kapustę pieprzem i solą oraz cukrem jeśli to konieczne. Na patelni grillujemy filety z kurczaka i podajemy z ciepłą kapustą. Ja do swojego dania dołożyłem jeszcze odsmażane ziemniaki, które się świetnie komponowały z całością.
- 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach pokrojonych w ćwiartki
- cebula pokrojona w kostkę
- 10 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
Na dużej patelni podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ziemniaki smażymy chwile, dodajemy boczek i cebulę. Wszystko smażymy do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz