środa, 23 kwietnia 2014

DOMOWY BIGOS

Święta już za nami. Po świętach zawsze zostaje nam dużo jedzenia, starajmy się je wykorzystać. Pozostałości gotowanej szynki wspaniale nadadzą się do naszego bigosu. Wykorzystać możemy również resztki  wędlin i pieczonych mięs, które przygotowywaliśmy na świąteczne dni. 


SKŁADNIKI:

- 1,5 kg kwaszonej kapusty
- 30 dag surowej łopatki wieprzowej
- 10 dag suszonych grzybów
- 50 dag kiełbasy jałowcowej (mogą być wyżej opisane wędliny, pieczenie itp.)
- 20 dag boczku wędzonego
- 30 dag koncentratu pomidorowego
- 40 dag cukru
- 50 ml czerwonego wina
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- liście laurowe i ziela angielski
- łyżeczka kminku
- majeranek
- łyżeczka pieprzu w ziarnach
- sól

Kapustę siekamy i gotujemy w garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz kminku. Moczymy grzyby, łopatkę myjemy i kroimy w kostkę. Mięso obsmażamy na złoty kolor, podlewamy gorącą wodą i dusimy. Pod koniec duszenia mięso podlewamy wodą z grzybów oraz winem i odparowujemy. Do mięsa dodajemy pieprz, posiekaną cebulę,grzyby, czosnek i pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Smażymy wszystko razem, międzyczasie odcedzamy kapustę. Do garnka z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy chwilę razem. Łączymy kapustę z mięsem, doprawiamy cukrem, solą i majerankiem. Bigos dusimy na małym ogni ok 3 godzin często mieszając aby się nie przypalił. 

Rada:

Bigos podgrzewajcie zawsze w tym garnku w którym się gotował ponieważ zyskuje wtedy na smaku.

1 komentarz:

  1. Już dawno nie robiłam takiego dobrego, domowego bigosu. Ale teraz nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń