piątek, 9 maja 2014

KURCZAK FASZEROWANY NA KROKIECIE Z KASZY I PUREE Z KALAFIORA

W okresie wiosennym, kiedy ziemniaki czy to młode czy stare nie są za smaczne, staram się jeść więcej kasz czy ryżu. Klasyczne podawanie kaszy z dodatkami lub bez już mi się znudziło. Krokiet z kaszy jest świetnym urozmaiceniem tego klasycznego składnika, można również zrobić go z ryżu wedle upodobania. 

SKŁADNIKI:

- 4 nieduże filety z kurczaka
- 150 gram suszonych pomidorów
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- pęczek bazylii posiekany
- sól i pieprz
- 100 ml rosołu
- mała łyżeczka męki
- kilka nitek szafranu

Na oliwie z pomidorów szklimy cebulę z odrobiną soli. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i smażymy kilka minut często mieszając. Do zimnych pomidorów dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy pieprzem i solą. W filetach nożem robimy kieszeń i nadziewamy farszem z pomidorów, w razie potrzeby spinamy kieszeń wykałaczką. Na oliwie odsmażamy filety z obu stron, pod koniec smażenia oprószamy patelnie mąką i podlewamy bulionem. Do sosu dodajemy nitki szafranu i redukujemy aż do momentu powstania gładkiego sosu. Gotowy sos przelewamy przez sitko.

KROKIET:

- 100 gram ugotowanej kaszy
- 75 gram masła
- pokrojona w kostkę cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- dwie łyżki posiekanego koperku

Do kaszy dodajemy podsmażoną na maśle cebulę (ważne aby to było masło), 1 jajko i dwie łyżki bułki tartej. Masę wkładamy do lodówki aby stężała. Z kaszy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na oleju na złoty kolor

PUREE Z KALAFIORA:

- 500 gram różyczek z kalafiora
- 100 gram masła
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz

Kalafiora gotujemy w wodzie do miękkości. Miksujemy go na gładkie puree i podgrzewamy w rondlu z masłem i śmietanką. Puree doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz