W okresie wiosennym, kiedy ziemniaki czy to młode czy stare nie są za smaczne, staram się jeść więcej kasz czy ryżu. Klasyczne podawanie kaszy z dodatkami lub bez już mi się znudziło. Krokiet z kaszy jest świetnym urozmaiceniem tego klasycznego składnika, można również zrobić go z ryżu wedle upodobania.
SKŁADNIKI:
- 4 nieduże filety z kurczaka
- 150 gram suszonych pomidorów
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- pęczek bazylii posiekany
- sól i pieprz
- 100 ml rosołu
- mała łyżeczka męki
- kilka nitek szafranu

KROKIET:
- 100 gram ugotowanej kaszy
- 75 gram masła
- pokrojona w kostkę cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- dwie łyżki posiekanego koperku
Do kaszy dodajemy podsmażoną na maśle cebulę (ważne aby to było masło), 1 jajko i dwie łyżki bułki tartej. Masę wkładamy do lodówki aby stężała. Z kaszy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na oleju na złoty kolor
PUREE Z KALAFIORA:
- 500 gram różyczek z kalafiora
- 100 gram masła
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Kalafiora gotujemy w wodzie do miękkości. Miksujemy go na gładkie puree i podgrzewamy w rondlu z masłem i śmietanką. Puree doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz