wtorek, 7 stycznia 2014

PIKANTNA ZUPA WĘGIERSKA

Treściwe, syte i pikantne zupy są doskonałym rozwiązaniem na zimowe dni. Co prawda zima jeszcze do nas nie zawitała, ale zapowiada się że się to szybko zmieni, więc warto być przygotowanym. Jest to jedna z moich ulubionych zup a w dodatku prosta i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

- 300 gram kiełbasy pokrojonej w kostkę lub plastry 
- 1,5 litra bulionu lub wody (jeśli używacie wody to kiełbasa dodana do zupy powinna być surowa)
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- papryczka chilli (dodajcie taką ilość aby odpowiadał wam stopień ostrości)
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- łyżka papryki w proszku
- majeranek, liść laurowy i ziele angielskie
- łyżeczka kminku
- śmietana 18%
- sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek, lekko solimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę i smażymy chwilę razem często mieszając. Dodajemy chili, kminek, przyprawy i kiełbasę mieszamy wszystko razem. Do garnka wrzucamy paprykę w proszku wraz z koncentratem i przesmażamy wszystko około 5 minut mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy ok 30 minut pod przykryciem a następnie 15 minut bez. Zupę doprawiamy i podajemy z kleksem śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz