niedziela, 15 września 2013

TAGLIATELLE Z PODGRZYBKAMI

Dzisiaj proponuję wam coś prostego i szybkiego w wykonaniu. Tagliatelle to nic innego jak makaron, są to długie wstążki. Makarony są jednym z symboli Włoch gdzie jada się prosto, smacznie i zdrowo. Ja postanowiłem połączyć ten symbol z zwiastunem naszej pięknej jesieni czyli z grzybami.

SKŁADNIKI: (ok 4 osoby)

- 500 gram makaronu tagliatelle
- 300 gram podgrzybków oczyszczonych i pokrojonych w plastry
- 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
- pęczek natki pietruszki posiekany
- 250 ml śmietany 30%
- 100 gram mascarpone
- tarty parmezan
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło

Na patelni z wysokim brzegiem szklimy cebulę do której dodajemy grzyby. Przyprawiamy solą oraz pieprzem następnie wszystko smażymy ok 10 minut. W dużym garnku przygotowujemy osolony wrzątek w którym gotujemy makaron. Do grzybów i cebuli dodajemy śmietanę i mascarpone, mieszamy dokładnie do uzyskania kremowego sosu. Ugotowany makaron przecedzamy. Do sosu dodajemy pietruszkę i makaron, wyłączamy palnik i mieszamy wszystko dokładnie. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz