Drób jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, pewnie ze względu na jego "niską" cenę. Poczciwy kurczak ma też wiele innych dobrych cech jest niskokaloryczny, szybki i łatwy w przygotowaniu dlatego spróbujmy od czasu do czasu wyczarować z niego coś bardziej wykwintnego.
SKŁADNIKI:
- biała część pora ok 15cm
- podwójna pierś z kurczaka ze skórą
- 100 gram szynki dojrzewającej
- sól i świeżo mielony pieprz
- dwa ząbki czosnku w łupinie zgniecione
- gałązka rozmarynu
- puree z ziemniaków przepis tutaj: http://kulinarnyprzewodnik.blogspot.com/2013/07/kotlety-wieprzowe-z-puree-i-duszonymi.html
- dwa winne jabłka pokrojone w drobna kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 100 ml wina porto
- 25 ml octu balsamicznego
- mała papryczka chili pokrojona drobno
- szczypta soli i cukru
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki oliwy
Na jednej łyżce oliwy podsmażamy krótko cebulę lekko solimy i dodajemy jabłka i papryczkę smażymy wszystko przez chwile. Dodajemy mała łyżeczkę cukru, a po chwili dolewamy wino i ocet i redukujemy wszystko razem odstawiamy na bok. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie szynkę a po paru minutach dodajemy drobno pokrojonego pora, lekko solimy i dusimy ok 10 minut dolewając po troszkę wody (cały płyn ostatecznie ma odparować dlatego dolewajcie wodę w małych ilościach). Na desce kładziemy podwójny filet skórą do dołu. Mięso z piersi obcinamy tak aby było w miarę równe na całej swojej powierzchni, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy farsz z pora i szynki i mocno zwijamy pierś tak aby całość dała się zawinąć w skórę. Roladkę spinamy wykałaczkami zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do worka w którym można gotować. Mięso gotujemy na najmniejszym ogniu ok 30-40 minut, wyciągamy z wody zostawiamy w foli przez 20 minut. Mięso które sobie odpoczęło odwijamy ze wszystkich foli i worków w których się gotowało i obsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku i rozmarynu tak aby miało złota i chrupiącą skórkę. Podgrzewamy pozostałe składniki i podajemy:D SMACZNEGO!!!
Naprawdę robi wrażenie i pod względem estetycznym i zapewne smakowym. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńmuszę trochę dopracować robienie zdjęć ale czas, ciągle go mało. Miło mi że się podoba POZDRAWIAM!!!
OdpowiedzUsuń