poniedziałek, 19 sierpnia 2013

TRADYCYJNE CAPRESE BARDZIEJ WYKWINTNIE

Sałatki są bardzo lekkie i orzeźwiające szczególnie te z sosem vinegret. Dzisiaj proponuje wam klasyczne włoski caprese troszkę w finezyjnym wydaniu ale smak wciąż tak samo doskonały:D


SKŁADNIKI:
- mozzarella w kulce (najlepsza z mleka bawolego ale może być z krowiego zależy to od waszego portfela:D)
- 1 duży dojrzały pomidor
- mieszanka waszych ulubionych sałat

VINEGRET:
- 150 ml oliwy extra vergine
- 50 ml octu z białego wina
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy francuskiej
- kilka kropli sosu sojowego jasnego
- łyżka miodu
- mała garść ulubionych ziół lub rukoli

Wszystkie składniki na vinegret miksujemy blenderem na gładki sos. Pomidora i ser kroimy w plastry o tej samej grubości. Na talerzu układamy na przemian pomidor z serem dekorujemy mieszanką sałat i skrapiamy sosem vinegret. Jako dodatek możemy dołożyć świeża bagietkę. Wszystko bardzo proste, szybkie i niezwykle smaczne:D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz