czwartek, 18 lipca 2013

KOTLETY WIEPRZOWE Z PUREE I DUSZONYMI KURKAMI

Pomału rozpoczyna się u nas sezon na grzyby które są bardzo aromatyczne i dają potrawą zupełnie nowy wymiar. Ich wartość odżywcza jest stosunkowo nie wielka ale warto jest je wprowadzić do naszego menu. Grzyby oczywiście można mrozić, suszyć czy też marynować ale to te świeże mają najwięcej smaku. Jeśli ktoś z was chciałby sobie zamrozić kurki na zimę to pamiętajcie żeby je najpierw obgotować bo będą gorzkie. 

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:

- 4 kotlety wieprzowe ze schabu po 100 gram każdy
- 250 gram świeżych kurek
- 5 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych i przeciśniętych przez praskę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 500 ml śmietanki 18% ( nie śmietana )
- pęczek pietruszki
- 100 gram masła
- 50 ml mleka
- oliwa
- sól, świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa

Kurki czyścimy z piasku i pozostałości ściółki, myjemy pod bieżącą wodą. Na patelni roztapiamy połowę masła z odrobiną oliwy, szklimy cebulę i czosnek następnie dodajemy kurki i dusimy około 10 minut aż cały płyn odparuje. Kotlety rozklepujemy lekko i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Do kurek dolewamy śmietankę i gotujemy żeby sos zgęstniał, przyprawiamy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Na patelni smażymy kotlety z obu stron ( patelnia musi być bardzo gorąca w momencie kiedy kładziemy kotlety potem możemy zmniejszyć gaz ). W momencie kiedy kotlety się smażą robimy puree dodając do mleka i reszty masła ziemniaki sól, pieprz i gałkę. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Gotowe danie wykładamy na talerz.

2 komentarze:

  1. Nie wygląda zbyt zachęcająco, pomysł na danie z kurek na pewno do sprawdzenia. Kotlety ze schabu mielone czy rozbite proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wyżej napisałem rozbite. Ważna jest długość smażenia żeby nie były za suche i ewentualnie twarde. Co do zdjęcia to się zgadzam ale nie chciałem by mi stygło:D

    OdpowiedzUsuń