poniedziałek, 3 lutego 2014

ZRAZY Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Z braku czasu (praca niestety) postanowiłem zaproponować coś łatwego w przygotowaniu a zarazem bardzo klasycznego, powiedzmy taki niedzielny obiad w poniedziałek. Każdemu przecież zostało z wczoraj trochę rosołu który wykorzystamy do stworzenia intensywnego w smaku sosu. Danie klasyczne jak już pisałem więc i sposób podania będzie również klasyczny.

SKŁADNIKI:

- 8 cienkich plastrów schabu
- 8 plastrów boczku
- 4 średnie ogórki konserwowe pokrojone w paski
- duża cebula pokrojona w piórka
- musztarda
- ok, 300 ml rosołu
- 100 ml białego wina
- gałązka rozmarynu
- dwa ząbki czosnku w łupinie lekko zgniecione
- sól i pieprz
- 50 gram masła

Zacznijmy najpierw od zrobienia zrazów. Na każdy plaster boczku układamy trochę cebuli i ogórka i ciasno zwijamy (powtarzamy czynność do wykorzystania składników). Schab solimy i pieprzymy, rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster schabu smarujemy musztardą a następnie układamy jeden rulon boczku i ciasno zwijamy. Roladkę spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na patelni z dodatkiem masła, rozmarynu i czosnku. Kiedy zrazy są opieczone, podlewamy je winem i redukujemy płyn. Następnie wlewamy podgrzany rosół i dusimy około 30 minut pod przykryciem. Zrazy odkrywamy i redukujemy sos do pożądanej gęstości.

- aby sos był szybciej gesty i żeby było go więcej można zrazy obtoczyć w mące przed smażeniem
- farsz do zrazów może być zróżnicowany w zależności od upodobań€, ja postawiłem na klasykę

KAPUSTA CZERWONA:

- mała kapusta czerwona poszatkowana
- cebula naszpikowana goździkami
- 150 ml czerwonego wina
- 50 gram cukru 
- 75 ml octu balsamicznego
- jabłko pokrojone w kostkę
- 150 gram masła
- dwie łyżki stołowe borówki do mięs
- sól i pieprz

Kapustę gotujemy 5 minut z cebulą. Odcedzamy kapustę i dusimy ją z winem i masłem aż wino odparuje. Na patelni robimy karmel do którego dodajemy jabłka i ocet, redukujemy o 1/3. Do kapusty dodajemy jabłka z karmelem i octem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy wszystko 5 minut, następnie dodajemy borówkę i zwalającą z nóg kapustę mamy gotową.

- kapusta równie świetnie pasuje do kaczki i grillowanej wieprzowiny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz