Zupy są jednym z podstawowych posiłków naszego codziennego żywienia, jedne zaczynają posiłek a drugie są na tyle syte że zastępują pierwsze i drugie danie. Zupy kremy są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne, dlatego polecam je wprowadzić w naszym codziennym menu. Zupy kremy zyskują swój niezwykły smak i aromat dopiero po zmiksowaniu i zagotowaniu. Niektóre nie wolno zbyt długo podgrzewać ponieważ stracą swój kolor. Krem pomidorowy jest wspaniałym rozpoczęciem posiłku ze względu na swój bogaty słodko kwaśny smak, który pobudza soki trawienne, dlatego polecam ją przed ciężkim drugim daniem.
SKŁADNIKI: (ok.4 porcje)
- 1,5 kg pomidorów pelati bez skóry z puszki (w sezonie polecam świeże pomidory, waga pomidorów bez zalewy)
- 200 ml bulionu warzywnego
- jedna cukinia pokrojona w plastry
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- duża gałązka rozmarynu
- 50 ml miodu
- 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- dwie łyżki posiekanego szczypioru
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na której karmelizujemy lekko osoloną cebulę z czosnkiem (smażymy przez około 25 minut często mieszając). Do cebuli dodajemy obrane igiełki rozmarynu oraz miód, smażymy chwilę razem. Do garnka dodajemy pomidory i dusimy około pół godziny. Międzyczasie grillujemy plastry cukinii przyprawione solą i pieprzem a w małej misce mieszamy razem śmietanę, szczypiorek sól i pieprz. Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem który przecieramy przez sito. Krem ponownie podgrzewamy, dolewamy bulion i gotujemy krótko razem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z kleksem śmietany i pociętą w paski cukinią.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki i zapraszam do zapoznawania się z nowymi postami:D
Usuń