wtorek, 1 października 2013

NADZIEWANA CUKINIA

Ja osobiście uwielbiam cukinie, można wyczarować z niej wiele różnego rodzaju ciekawych potraw. Cukinia bardzo dobrze komponuje się z pomidorami. Proszę Was o eksperymenty z tym warzywem i przesyłanie mi swoich spostrzeżeń i opinii na jej temat a więc zaczynamy!!!

SKŁADNIKI: (4 OSOBY)

- 3 jednakowych rozmiarów cukinie 
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- dwa ząbki czosnku posiekane
- 300 gram mielonej wołowiny
- pęczek tymianku
- 1 gwiazdka anyżu
- dwie puszki pomidorów rozdrobnionych
- sól i świeżo mielony pieprz

Cukinie kroimy na 3 centymetrowe kawałki, każdą wydrążamy tak aby powstało coś w rodzaju „kieliszka”. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem przesmażamy tak aby mięso się rozwarstwiło. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy anyż i tymianek, wlewamy pomidory i wszystko razem dusimy ok. pół godziny. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku (ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę cukru). Przygotowaną cukinię napełniamy przygotowanym mięsem i pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz