Przy okazji oglądania programu kulinarnego, zaciekawiło mnie tam zrobione risotto z ziemniaków. Tak tak z ziemniaków a nie z ryżu. Postanowiłem więc je przygotować i wiecie co, jest równie dobre jak te z ryżem. Zachęcam wszystkich do zrobienia go w domu.
SKŁADNIKI:
- 12 plastrów polędwiczki wieprzowej grubości ok 1,5 cm
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
Z wyżej wymienionych składników, przygotowujemy marynatę i marynujemy w niej polędwiczki przez minimum 30 minut. Przed podaniem grillujemy je po 3 minuty z każdej strony.
RISOTTO:
- 6 średniej wielkości ziemniaków nie rozgotowujących się, pokrojonych w drobną kostkę
- 300 ml rosołu
- 100 gram tartego parmezanu
- 100 ml białego wina
- 150 gram borowików
- świeży tymianek
- masło
W garnku szklimy cebulę na maśle i dodajemy grzyby. Do garnka dodajemy listki tymianku i wszystko razem dusimy. Wrzucamy ziemniaki i podlewamy winem, mieszając czekamy aż płyn się zredukuje do 1/3. Dolewamy rosół i dalej dusimy, kiedy sos nam się zredukuje do 1/3, zdejmujemy garnek, dodajemy parmezan i dokładnie wszystko mieszamy.
- kwas zawarty w winie spowoduje że nasze ziemniaki będą miały strukturę al dente, lekko twarde.
Do wykończenia dania będą nam potrzebne marchewki ugotowane na parze, przekrojone na pół i podduszone na maśle.
Po co nazywać risottem coś co nie zawiera ryżu?
OdpowiedzUsuńChodzi o sposób przygotowania i podobieństwo drobno pokrojonych ziemniaków do ziarenek ryżu.
Usuń