wtorek, 18 marca 2014

DOMOWE GOŁĄBKI

Za każdym razem, kiedy robię gołąbki to staram się żeby smakowały jak te od mojej babci. Oczywiście nie udaje mi się idealnie odtworzyć smaku gołąbków z dzieciństwa, ale i tak są pyszne. Starajmy się postawić na dobrej jakości produkty, najlepiej by mięso było świeżo mielone, a sukces mamy zapewniony.


SKŁADNIKI:

- spora główka kapusty, w moim przypadku była włoska
- 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 250 gram ryżu
- dwa ząbki czosnku 
- dwie cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kminek
- majeranek
- sól 
- świeżo mielony pieprz

Gotujemy ryż, do dużej miski dodajemy mięso, starte ząbki czosnku, startą cebulę, majeranek, dużo soli i pieprzu. W dużym garnku parzymy główkę kapusty i oddzielamy liście (wodę z gotowania zostawiamy). Kiedy ryż jest ostudzony, dodajemy go do miski z mięsem i mieszamy farsz. Z liści odkrawamy „garb”, nakładamy farsz i ciasno zwijamy. Na dno dużego rondla lub garnka, wrzucamy kilka liści, ziela i kminku, Dno garnka wykładamy dodatkowo liśćmi, które nam zostały i układamy ciasno gołąbki. Do gołąbków wlewamy osoloną wodę z gotowani kapusty i dusimy na małym ogniu gołąbki przez około godzinę.

SOS:

- pół litra rosołu
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- cebula pokrojona w kostkę 
- 200 gram pomidorów w zalewie z puszki
- 150 ml śmietany 30%

W rondelku szklimy cebulę, dodajemy koncentrat i smażymy krótko razem, wlewamy rosół. Po 5 minutach dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 20 minut. Do sosu wlewamy śmietanę i miksujemy wszystko na gładki sos. Sos przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek z pomidorów.

2 komentarze:

  1. Domowe to najlepsze. Ja też robię zawijane w kapustę włoską. Są delikatniejsze :)

    OdpowiedzUsuń